• Bekkeninstabiliteit

  bekkeninstabiliteit

  Op mijn andere blogje heb ik al laten vallen dat de bekkeninstabiliteit me serieus aan het tergen is. Dus heb eens even gegoogeld en dit was wat ik vond: (opmerkingen in cursief zijn van mij)

  Wat is bekkeninstabiliteit ?

  Bekkeninstabiliteit is een term die de laatste tijd veel voorkomt in de verloskunde. Het gaat om pijn in de zone van het bekken, en wordt ook wel bekkenpijn of symfysiolyse genoemd. (vanaf nu zeg ik steevast dat ik symfysiolyse heb! als ik er nog op kan komen tenminste... symfyo-watte?)
  Bekkeninstabiliteit is een fenomeen dat zich niet uitsluitend bij zwangeren voordoet, maar dat zich eveneens kan manifesteren bij niet-zwangere vrouwen, evenals bij mannen. (jawadde, da wist ik niet !)
  Tijdens de bevalling moet het kinderhoofdje doorheen het baringskanaal. (liefst ja... door mijn keelgat zou ik het zeker niet zien zitten) Gedurende de zwangerschap zullen de kraakbeenverbindingen van het bekken onder hormonale invloed versoepelen, dit als voorbereiding om de doorgang voor het kind zo groot mogelijk te maken. Deze extra soepelheid brengt wat speling op het bekken met zich mee. Het proces kan echter zo verregaande zijn, dat een extreme verwijding tussen de twee schaambeendelen ter hoogte van de symfyse het gevolg is. (vandaar de term symfysiolyse = lossen van kraakbeenverbinding of symfyse). Het is echter niet alleen de symfyse, maar ook alle andere delen en verbindingen van het bekken die bij de aandoening betrokken zijn.

  Oorzaken?

  - De eerste groep oorzaken zijn van hormonale oorsprong : de secretie van het hormoon relaxine gedurende de zwangerschap zorgt voor een verhoogde mobiliteit ter hoogte van de sacro-ileacale gewrichten en de symfyse, en dit vooral gedurende de 3e en de 7e zwangerschapsmaand.(Ha! Relaxine is de boosdoener, en ik die dacht dat relaxed zijn alleen maar voordelen had!)
  - Ook de verzwakking van de buikspieren ten gevolge van de grotere buikinhoud speelt een grote rol.(no comment)
  - Het gewicht van de baarmoeder en kind zijn ook een belangrijke factor ; bij grotere kinderen en meerlingen worden meer hormonen geproduceerd. (Hellup! Ik zal een reus krijgen!)

  Symptomen

  De belangrijkste klacht is de pijn.(O ja!!!) Deze is als volgt te verklaren : spieren en banden moeten extra functioneren om het bekken stabiliteit te garanderen als de bekkendelen ten opzichte van elkaar gaan schuiven. Als gevolg hiervan kunnen de meest eenvoudige bewegingen soms felle pijn veroorzaken o.a. lopen, zitten, draaien, staan,…
  Ook bewegen wordt moeilijk. Door het veroorzaken van pijn vraagt elke beweging ook heel wat meer tijd ; soms moeten ook hulpmiddelen aangereikt worden.
  De houding : in de meest extreme gevallen kan de vrouw enkel nog schuifelen, wat de typische eendengang (waggelen) tot gevolg heeft.(Stijn noemt dat liefkozend de eier-walk...)
  (Bron: www.gezondheid.be)

 • Omvergeschopt :)

  Best dat ik vannacht goed in mijn bedje lag, anders was ik er waarschijnlijk uitgeschopt door 't boeleke! Amai, wat was die weer actief zeg vannacht! Maar ik geniet er met volle teugen van hoor. Nu doet het nog niet echt "pijn" en bevestiging krijgen dat alles daarbinnen goed verloopt, is altijd geruststellend!

  Onder het motto beter te vroeg dan te laat, ook mijn geboortelijst gelegd gisteren. Leek me wel handig voor mensen die voor boeboel een kadootje willen kopen, maar niet zo goed weten met wat ze ons plezier kunnen doen.

  De kamermeubels zijn ook bijna volledig aangekocht en staan hier nu nog in hun dozen te blinken en uit te schreeuwen dat ze gemonteerd willen worden, maar daar zullen we toch nog mee wachten tot we in ons nieuwe huisje zitten. Kwestie van geen dubbel werk te moeten doen.

  En ja, ben ook al volop regelingen aan het treffen voor de doopsuikers. We gaan ze zelf in elkaar steken, dus ook hier geldt dat we er beter vroeg mee beginnen (ha ja, je weet toch maar nooit dat je wat te vroeg bevalt en dan sta je daar zonder de suikertjes hé ;) --> redenering van oma toen ik slechts 4 maanden ver was, heb het toch nog even kunnen uitstellen hé!)

 • De buikfoto

  Hier dan eindelijk eens een fotootje van het buikje. In kleding wel te verstaan want de blote-buik-foto's zijn gelijk niet echt toonbaar aan de wijde wereld (lees: ik ben nog niet klaar om mijn vetkwabbetjes te delen met de rest van het WWW)

  buikje 24w (Medium)
 • Acrobatentoeren

  Gisterenavond was onze kleine boel weer ferm den acrobaat aan het uithangen. Zou het gewoon erfelijk zijn (de papa's kant dan wel te verstaan) of zou het eerder de combinatie geweest zijn van wat ik gisteren gegeten heb: soep, lookbroodjes en een dikke dame blanche? (neen, neen, geen speciale goestjes, Stijn heeft met smaak exact hetzelfde naar binnen gewerkt, zij het dat de soep bij hem een pizza was...)

  Enfin, wat het ook was, junior was lekker actief en heeft me gisteren in slaap geschopt. 't Is weer eens wat anders. Al dat gefriemel heeft er wel voor gezorgd dat ik vannacht wel 8 (!!!) keer ben mogen opstaan om naar 't toilet te gaan wegens te veel druk op mijn blaas... Tracht dan maar een uitgeslapen voor de dag te komen! Heb morgen gelukkig een dagje verlof genomen zodat ik kan recupereren.

  ps: de buikfoto is eindelijk gemaakt! Nu moet ik die alleen hier nog gepost zien te krijgen...

 • Echo nummer 5

  Gisteren al de vijfde echo gehad! Wat gaat het snel! Alles werd goed nagekeken en het zag er allemaal prima uit! Onze kleine pruts weegt nu al een halve kilo (niet te geloven! alhoewel, als ik mijn buik bekijk...)

  Bevestiging van het geslacht hebben we niet meer gekregen want de baby lag weer compleet verkeerd en was superbeweeglijk. Dat belooft...

  Ikzelf heb bekkeninstabiliteit, wat meteen ook mijn rugpijn van de afgelopen maanden verklaart. Er valt weinig aan te doen, me gewoon wat rustig houden en laten dienen ;) (moet wel lukken zeker? *grinnik*)

  Ik zet de echo zo snel mogelijk online. Er valt niet zo veel op te zien: boeboel kan al niet meer volledig op het schermpje, de dikzak ;)

 • Onthaalmoeder bis

  Gisteren bezoekje gebracht aan kandidaat-onthaalmoeder nummer 2 en meteen de knoop doorgehakt! Weer een belangrijk item dat we van ons lijstje kunnen schrappen. Boeboel zal vanaf juni volgend jaar in veilige handen zijn bij "tante Maria" zoals de opvangkindjes de onthaalmoeder noemen. 't Zal pijnlijk zijn om afscheid te nemen, maar 't feit dat ons kleintje in goede handen is, zal veel goedmaken!

  Volgende week dinsdag alweer een spannend moment want dan mogen we terug naar de gyn voor een uitgebreide echo waarop wordt gecontroleerd of alle orgaantjes goed werken en alles erop en eraan zit! Ik verlang al!