• Winnen en winden.

  Af en toe durven de kindjes hier wel eens woorden door elkaar halen. Deze morgen was het aan Fien.

  Ik zei haar dat ze mee kon doen aan een wedstrijd en 'als je wint, krijg je een mooie prijs!'

  Fien vroeg met gefronste wenkbrauwen: 'dus als ik een windje laat, krijg ik een prijs?'

  Kan ook aan mijn gebrekkige articulatie liggen natuurlijk ;)

 • Goed gebakken! - Philips Airfryer part 3

  Nadat ik het toestel voor gebruik even aan grondige inspectie had onderworpen, was het natuurlijk ook de hoogste tijd om de Airfryer uit te testen!

  De voorbije dagen passeerden er verschillende gerechtjes de revue.

  Eerste test: fish sticks (van Iglo)

  voorgaand: vroeger gingen fish sticks bij ons de pan in (gebakken met wat boter of olie) of werden ze afgebakken in de oven. Ik, maar ook mijn huisgenoten, konden de panbereiding het meest waarderen. Vooral omdat de sticks zo iets meer knapperig waren, terwijl ze in de oven compleet slap werden...

  bereidingstijd: 10 fish sticks gingen diepgevroren het mandje in op 200°C en kwamen er 10 minuutjes later goudgeel en goed doorbakken uit!

  uitzicht, smaak en knapperigheid: 10/10 voor de smaak, een 8/10 voor knapperigheid. Alle sticks die niet tegen elkaar lagen, waren lekker knapperig gebakken. De sticks die op of tegen elkaar lagen, plakten wat aan elkaar en die zijden waren ook een beetje papperig. Sticks waren wel mooi bruin gebakken 10/10.

  airfryer,philips,test,frietjes,fish sticks,the insiders  geurhinder: 6/10. Hoewel de reclamespotjes voor de Airfryer doen uitschijnen dat er (bijna) geen geurhinder meer zou zijn, moet ik dat tegenspreken. Het is inderdaad een stuk minder dan bij de klassieke bereidingen, maar je kunt de typische vis/frituur lucht toch ook niet negeren.

  inhoud - portiegrootte: 7/10. In het mandje kon je ongeveer 12 sticks per keer bakken. Als je met 4 personen tafelt, kun je er dus elk 3 nemen en wordt het wachten tot de volgende portie klaar is. Boodschap is dus meteen een nieuwe lading sticks in de Airfryer steken alvorens je begint eten, anders moet je wel even geduld opbrengen alvorens een nieuwe portie beschikbaar is. Nog meer fish sticks bijvoegen, is geen optie. In de gebruiksaanwijziging wordt duidelijk een voorafbepaalde hoeveelheid opgelegd en als je die zou overschrijden, heb je ongetwijfeld veel méér papperige sticks omdat ze allemaal op elkaar liggen...

  andere opmerkingen: het paneermeel van de sticks bleef bij sommige sticks tussen de mazen van het mandje plakken. Zo verloren er enkel exemplaren een deel van hun lekkere korst. Het mandje ging - na even spoelen onder de kraan- zo de vaatwas in en werd perfect afgewassen!

  airfryer,philips,test,frietjes,fish sticks,the insiders

   

  Tweede test: diepgevroren frietjes (huismerk Colruyt)

  voorgaand: frieten staan hier regelmatig op het menu. Toch werden ze héél zelden zelf klaargemaakt. Een frietpot hebben we, maar wordt zelden gebruikt. De geurhinder en het schoonmaken zijn wellicht de grootste oorzaken. Wij trokken dus richting frituur. Ovenfrieten hebben we één keer geprobeerd, maar de smaak vonden we niet goed.

  bereidingstijd: voor het volledige mandje diepgevroren frietjes had de Airfryer 15 minuten nodig. Voor twee volwassenen was deze portie meer dan voldoende.

  uitzicht, smaak en knapperigheid: de frietjes waren mooi goudbruin en krokant gebakken (zagen er zelfs beter uit dan de klassieke friteuse). 10/10 dus! In tegenstelling tot wat we verwacht hadden was de smaak ook erg goed. Je proeft uiteraard wel het verschil met frietjes uit het frietvet, maar de smaak was zeker geen afknapper! 9/10

  geurhinder: 7/10. Als de Airfryer aanstaat, kun je de geur van de frieten niet negeren. In tegenstelling tot de klassieke frietpot blijft de geur niet hangen. Zodra de Airfryer wordt uitgeschakeld, verdwijnt de frietgeur erg snel.

  inhoud - portiegrootte: voor twee volwassenen volstaat een gevuld mandje. We hadden zelfs over. Voor een groter gezelschap steek je dus best meteen een tweede portie in. (en hopelijk kun je 15 minuten wachten!) 6/10

  andere opmerkingen: de Airfryer was bijna niet vuil. Alles kon snel met de hand worden afgewassen.

  Derde test: vleeskroketten (Mora) en scampi fritti (huismerk Carrefour)

  voorgaand: een allegaartje op het menu. Tappa's avond noemen we dat. Zo'n avond waarop je geen zin hebt om te koken en je eens lekker ongezond wil doen. Jah, dat gebeurt hier wel eens. Op het Airfryer menu stonden vleeskroketten en scampi fritti, terwijl in de traditionele oven lookbroodjes en Escargots werden gebakken. Ik zei het al: een allegaartje. Meteen een uitdaging voor de Airfryer trouwens: vlees en vis op hetzelfde moment bakken.

  bereidingstijd: 250 g scampi fritti en 2 vleeskroketten, mooi gescheiden van elkaar door de voedselscheider. Duurde 10 minuutjes. Meteen daarna de twee overige vleeskroketten ingestoken, die eveneens na 10 minuutjes klaar waren.

  uitzicht, smaak en knapperigheid: de 2 vleeskroketten waren perfect gebakken: dikke 10/10. De scampi fritti zorgden voor een kleine teleurstelling want het paneermeel van de meeste scampi was aan elkaar verkleefd tot één grote pap. Smaak was wel ok. Uitzicht een heel stuk minder: 6/10.
  Wel een pluim voor de Airfryer: de 'vis'smaak van de scampi proefde je helemaal niet door in de vleeskroketten en omgekeerd. Geen enkel probleem dus om vlees en vis gelijktijdig te bereiden.

  geurhinder: 7/10. Dezelfde opmerking als met de frietjes. Tijdens het gebruik, ruik je onmiskenbaar een 'frietgeur', maar eens uitgeschakeld, verdwijnt de geur echt snel.

  inhoud - portiegrootte: door de voedselscheider te gebruiken werd het mandje meteen maar half zo groot. In helft volstaat voor twee vleeskroketten (meer niet), in de andere helft bakten we 250 g scampi fritti en dat was dus geen zo'n goed idee want dat ging klitten.

  andere opmerkingen: de Airfryer blijkt (net zoals een gewone friteuse) niet opgewassen tegen gepaneerd voedsel. Dat blijft in de mazen van het mandje plakken. Voordeel is dan wel dat je geen frietvet hoeft te vervangen en het geheel gewoon in de vaatwas kan stoppen...


  Vier op een rij: bitterballen en frikandelles (Mora)

  voorgaand: vrienden op bezoek, dus de ideale gelegenheid om bij een glaasje fris ook iets te knabbelen aan te bieden. Naast chipkes zette ik dus ook de Airfryer op het aanrecht en moesten de bitterballen en frikandelles eraan geloven!

  bereidingstijd: 10 minuutjes voor een mandje met bitterballen, 8 minuten voor 3 frikandellen (in kleine stukken gesneden) Geen enkel probleem om even te wachten. Zulke hapjes worden niet voor niet wachthapjes genoemd ;)

  uitzicht, smaak en knapperigheid: frikandellen waren prima. Veel minder vettigheid dan een klassieke friteuse en ook de smaak was meer dan oke. Het 'testpanel' van de avond vond ze wel een beetje droog. 8/10
  De bitterballen zijn een ander verhaal: het uitzicht leek écht nergens naar. Iedereen verwachtte lekker bruine krokante balletjes maar in plaats daarvan kregen we een stel bleekscheten die ook niet echt krokant waren. Hun smaak was wel in orde, maar het oog wil ook wat! En echt, bitterballen die hetzelfde kleur blijven houden als toen ze nog ingevroren waren: da's een afknapper: 5/10.

  airfryer,philips,test,frietjes,fish sticks,the insiders

  geurhinder: 10/10. Noppes - nada - nikske. Het testpanel was serieus onder de indruk.

  inhoud - portiegrootte: prima. Zeker omdat het om snacks ging. Tijd zat om te wachten en eigenlijk hebben niet eens echt moeten wachten!

  andere opmerkingen: ik had het de vorige keer bij de vleeskroketten al gemerkt (maar geen acht op geslaan): als je producten in paneermeel (zoals bvb de bitterballen of vleeskroketjes) in de Airfryer steekt, blaast die alle losse deeltjes ook weer uit (door het ventilatiesysteem). Mijn hele aanrecht en vloer lagen vol korreltjes die de Airfryer had uitgeblazen. Beetje poetswerk dus.

  airfryer,philips,test,frietjes,fish sticks,the insiders

   

  Al bij al werd hier de voorbije weken al serieus ge-Airfryed. En ik denk niet dat we dat zullen stoppen. Nu we ons gewaagd hebben aan de 'klassiekers' is het tijd voor wat serieuzere uitdagingen zoals verse frietjes, vlees en jawel, zelfs brownies. Als 't hier dus even stil is: we zijn aan 't testen!

  Meer weten of ook interesse om te testen? http://www.theinsiders.eu