• Zeg nooit A, zonder B

  't Was te peinzen: als mijn ene dochter haar talenten showt, dan is de ander geprikkeld om ook haar kunstjes te bewijzen. Precies of mijn dochters worden hier van de ene dag op de andere volwassen.

  Basje deed er trouwens twee in één keer:

  1. ze kan haar veters knopen. Wij hebben het haar welgeteld één of twee keer moeten voor doen...
  Ikzelf heb nog levendige herinneringen hoe ik indertijd zat te oefenen op zo'n clownspop met schoenen en veters! En dat patatje doet het zomaar! 't Jah. Straks beweert papa nog dat het zijn goede genen zijn...

  2. ze kan de klok lezen. 't Is niet te doen. Ze kan nog niet lezen, maar wel al zeggen hoe laat het is. Zo kreeg ik deze morgen doodserieus te horen: "Mama, 't is kwart na acht. We moeten nu echt wel naar school vertrekken, hoor". Handig zo'n wekkertje. Met uitzondering 's avonds dan: "ha neen hé, mama, 't is nog geen zeven uur. We moeten nog niet naar bed!" Lap, gedaan met hen stiekem een kwartier vroeger onder de wol te stoppen...

   

  Eens kijken of de trend zich verderzet. Misschien gooien we Fien straks wel even in het zwembad. Je weet maar nooit dat ze plots kan zwemmen ;)

 • Omgekeerde wereld.

  Fien kan fietsen. 't Is bijna niet te geloven, maar wij zijn er zelfs niet aan te pas gekomen.

  Het begon allemaal enkele weken geleden: toen kwam ze thuis van school en beweerde ze bij hoog en laag dat ze kon fietsen op twee wielen. En wij, slechte ouders als we zijn, lachten het een beetje weg. "Yeah right, Fien, dat spook dat motorisch niet bepaald erg begaafd is, kan fietsen?" Gniffel.

  En toen begon Basje een paar dagen later ook haar zus te verdedigen. "Echt waar hé, mama, ze kan fietsen, ze moet alleen nog af en toe haar voeten op de grond zetten!". Opnieuw dachten we bij onszelf dat ze wellicht wel erg vaak haar voeten op de grond moest zetten...

  Dus toen Fien haar kans schoon zag om haar nieuwe kunsten te bewijzen, deed ze dat ook. En hoe.

  Bij oma en petje greep ze de eerste beste fiets vast en ging als een volleerd coureur aan de slag. En wij stonden er bij en keken er naar. Met onze mond vol tanden.

  Wie had dat gedacht: die kleine meid die anders zo ongelofelijk onhandig is, die kon nu helemaal zelf rijden. En Basje, die anders zo vlug ergens mee weg is, daar moesten we gewapend met een helm en kniebeschermers als een halve zot achteraan lopen.

  De omgekeerde wereld! 

 • Stressvakantie?

  ’t Is aftellen. Binnenkort vertrekken we naar de zon. Althans, dat was toch de bedoeling.

  Wat begon als reikhalzend uitkijken en aftellen naar die zonvakantie, levert elke dag meer stress op. Want van die zon is ook in Turkije niet veel te merken.

  De voorbije week maakte ik mezelf al elke dag knettergek door de weersvoorspellingen in de gaten te houden.

  Bewolkt, regenbuien, amper 19°C.

  Niet bepaald wat ik voor ogen had toen ik een half jaar geleden mijn reisje boekte. Toen droomde ik nog van bakken en braden in de zon en uren zwem- en strandplezier voor de kids.

  Dus ben ik er me al een beetje bij aan ’t neerleggen dat het wel eens zou kunnen tegenvallen. En om te vermijden dat ik na 12 dagen vakantie nog gestresseerder naar huis kom, heb ik graag enkele alternatieven achter de hand.

  Bij deze mijn warme (ha!) oproep: wat moet ik doen bij regenweer op mijn vakantiebestemming om mijn man en kinderen te paaien?

  Handig om te weten: we zitten in een fantastisch all-in hotel, maar zelfs voor ons is 12 dagen non-stop eten en drinken net iets van het goede teveel. Een keer een zwemtje doen in het verwarmd buiten- en binnenzwembad staat uiteraard ook op de planning, maar daar zullen de andere honderden hotelgasten vast ook wel te vinden zijn…

  Maar wat nog? Kan ik iets meenemen dat uuuuren speelplezier garandeert?

  Spreek op!

 • Getest: Maïzena Plus!

  ’t Was hier stillekes de voorbije weken...

  Maar dat wil niet zeggen dat ik stilgezeten heb. Neen neen. Naast een midweekje ontspannen met de kids in Park Molenheide heb ik me ook naarstig beziggehouden met bakken.

  ’t Zal wel zijn want enkele weken geleden kreeg ik namelijk dit pakketje toegestuurd van The Insiders.

  maïzena plus,bakken,cake,gebakje,taart,pannekoeken,keukengeheim

  Zodus stond er de voorbije weken heel wat lekkers op het menu: pannekoeken, muffins, cakejes en 4/4 koek want ik mocht Maïzena Plus uittesten. 

  Mijn twee (of drie eigenlijk) snoepkonten konden niet wachten alvorens ik aan de slag ging.

  En eerlijk is eerlijk. Toen ik de aankondiging las van deze test had ik er geen flauw idee van dat je Maïzena Plus ook kon gebruiken in gebakjes. Maïzena stond voor mij gelijk aan bindmiddel voor sausjes en instant roux (hoewel ik mijn ventje normaal eigenlijk altijd the real stuff maakt)

  Maar kijk, de openbaring van ’t internet: Maïzena Plus kun je dus blijkbaar ook als handig hulpmiddeltje gebruiken om je gebak véél luchtiger te maken. Wie had dat gedacht.

  Eerst zien, dan geloven. Of neen, maak daarvan: eerst proeven, dan geloven. Dus ik ging eerst aan de slag met de cupcakejes.

  Photo 1-04-13 13 13 05.jpg

  Hoewel ik geregeld cakejes bak, moet je weten dat ik géén groot keukentalent ben. Integendeel. Mijn man en dochters kunnen dat beamen. De cakejes, taartjes en pannekoeken, die kunnen ermee door, maar véél verder dan dat reiken mijn kwaliteiten niet. Nog een geluk dat ik met een nieuwe man getrouwd ben, die wél graag achter de potten en de pannen staat. (hé: ik eet alles op en doe de afwas. Als dat geen goede deal is!)

  Maar bon, terug naar mijn baktalenten. Of het gebrek daaraan. Hoewel mijn cupcakes nooit echt luchtig zijn en ze al helemaal geen zin hebben om te rijzen, zijn ze best wel lekker. Bewijs daarvan is dat ze daags nadien allemaal in de maag van mijn gezinsleden zijn beland.

  Maar ik kan er dus niet bij dat iemand anders met krak hetzelfde recept er toch in slaagt om luchtige en mooi gerezen gebakjes te produceren.

  Ter info:  zo zien mijn ‘normale’ cupcakes eruit.

  Photo 23-03-13 16 07 21.jpg

  En zo zien ze eruit als ik Maïzena Plus in de mix heb gegooid.

  Photo 1-04-13 14 06 03.jpg

  Juist ja, quasi krak hetzelfde op de gaatjes na. Daar gaat mijn hoop op een goed gerezen exemplaar.

  Maar! The proof of the pudding is in the eating!

  Ze zijn massa’s luchtiger. Echt. Net alsof je op wolkjes knabbelt. En ze worden nog vlotter weggewerkt dan anders…   Hoewel ik schrik had dat het gebruik van Maïzena Plus de smaak van mijn gebakjes zou aantasten, is niets minder waar. Ze blijven even lekker smaken, maar massa’s luchtiger. Echt. Non-believers mogen zelfs komen proef-eten op afspraak. 

  Maar ik bakte niet enkel cupcakes: ook quatre-quart gebak, pannekoeken en soesjes (ok ok, die deed mijn wederhelft!) En telkens weer: luchtigheid troef!

  maïzena plus,bakken,cake,gebakje,taart,pannekoeken,keukengeheim

  maïzena plus,bakken,cake,gebakje,taart,pannekoeken,keukengeheim

   

  Besluit:

  Gebruiksgemak: helft bloem, helft Maïzena. Daar hoef je geen genie voor te zijn. Tip top dus!

  Smaak: ik proef geen verschil in smaak. Zeker geen excuus om Maïzena Plus aan de kant te schuiven.

  Luchtigheid: DIKKE PLUS. Ik kan het niet genoeg benadrukken. De gebakjes worden zo luchtig dat je bijna zou denken dat ze zullen wegvliegen.

  Inzakbestendigheid (of hoe moet ik het noemen): mijn hoop op een prachtig gerezen exemplaar is vervlogen. Dus de luchtigheid verandert niets aan het rijsproces. Helaas. Ik zal met platte cupcakes moeten leren leven.

  Verpakking: ’t blijft meel in een zakje. Dus dat stuift wat. Er zit wel een kartonnen doosje om, dus je kan het netjes weer opbergen. En de lucky basterds die mogen testen van The Insiders kregen er dit doosje bij :

   

  maïzena plus,bakken,cake,gebakje,taart,pannekoeken,keukengeheim

   

  Ondanks al die luchtigheid slaat mijn weegschaal nu wel even tilt ;)

   

  Meer weten of wil je ook testen? Ga naar http://www.theinsiders.eu