• Over ziek zijn...

  Als je meer dan een week uitgeteld en gedwongen in bed moet blijven liggen, heeft een mens -naast al dat slapen- ook wel eens tijd om enkele mogelijke thema's van toekomstige blogposts uit te werken.

  De merkwaardige stilte en non-activiteit op Facebook en co was sommigen ongetwijfeld niet ontgaan. Ik was ziek. Doodziek.

  De voorbije twee weken waren een mini-hel: na een eerste diagnose van longontsteking én longvliesontsteking kreeg ik op de koop toe nog eens vreselijk veel last van de antibiotica-combinatie die ik dagelijks meermaals moest innemen. Ik ging van zieke naar levende dode als ik mijn vent mag geloven. En ja, ik heb een lage pijngrens, maar écht, die pillen waren puur vergif! In plaats van me beter te maken, werd ik er enkel zieker van.

  Bon, als ik tussen slapen, kotsen, tuut en ijlen door even een helder moment had, spookten er wel een aantal mogelijke blogonderwerpen door mijn hoofd. Het zal je niet verwonderen dat er een paar extreme gevallen bij staan...

  Nu mijn hersenen niet langer tot moes worden gekookt en ik weer helder kan denken, heb ik dan ook wijselijk besloten om er verder niet veel meer mee aan te vangen en ze hier louter pro memorie even te vermelden. Bij wijze van herinnering aan die minder geestige periode, zeg maar. Als je er toch eentje leest die het uitdiepen verder waard is, mag je het me altijd melden. Dan maak ik er wat extra werk van ;)

  - de helse pijnen die gepaard gaan met een longvliesontsteking

  - waarom geven ze je op spoed niet meteen pijnstillers als ze zien dat je ligt te vergaan van 't zeer? Waarom wachten ze liever 6 uur voor ze je iets geven waardoor je weer deftig kunt ademhalen?

  - het nut van Franstalige verpleegsters op spoed die geen woord Nederlands spreken.

  - zouden al die (denk een stuk of 6) artsen die mij kwamen bekijken ook ereloon aanrekenen? In dat geval: best dat ik zeven dagen geen hap binnenkreeg: 't zijn besparingen!

  - hoe krijg je gigantische pillen doorgeslikt én hoe hou je ze nadien binnen

  - het nut van pillen innemen die ervoor moeten zorgen dat de andere pillen die je inneemt je niet nog zieker maken (doordenkertje) Maagsapresistente pillen en consoorten hebben geen geheimen meer voor me.

  - het verwelken van de darmflora ofte hoe de mix van twee gigantisch smerige antibiotica (die ervoor moeten zorgen dat de atypische longontsteking niet evolueert naar een typische) ervoor kan zorgen dat je aan de pot gekluisterd zit.

  - hoe slik ik 4 pillen met elk een gemiddelde diameter van 2,5 cm in.

  - de mottige chemische smaak van pillen en hoe te vermijden dat je die héél de dag proeft.

  - aan wat dank ik twee zo'n fantastische setjes ouders die zonder verpinken de was en plas overnemen en binst nog eens instaan voor mijn eigen (zieke!) kroost.

  - aan wat dank ik een echtgenoot die zo goed voor me wil zorgen dat hij om het uur even komt checken of ik wel nog adem :)

  - ben ik écht zo kleinzerig?

  - geef me aub een klop van de voorhamer.

  Intermezzo: vorige gedachten schoten thuis, in bed, op de pot of in de zetel, door mijn hoofd. Hierna werd ik echt een zombie en ging ik terug richting dokter. Waarop ik de volgende vier dagen in het ziekenhuis doorbracht. De vragen en titels bleven echter door mijn hoofd spoken:

  - hadden ze me potverdju niet van de eerste keer kunnen opnemen en alle medicatie in een baxter kunnen proppen?

  - ben ik nu radioactief na die CT scan, thoraxfoto's en echo's?

  - baxters, bloedafnames en slechte aders.

  - de samenstelling van ziekenhuiskost.

  - de verwonderde blik van verpleegsters die de kamer voor het eerst binnenkomen en vaststellen dat de patiënt geen gemiddelde leeftijd heeft van 70 jaar of ouder.

  - de handleiding van een supersonisch bed dat (echt!!!!) The Enterprise heet. (zouden ze geweten hebben dat ik een Trekkie was?)

  - waarom we de wifi codes van het ziekenhuis om 't half uur opnieuw moesten ingeven en ik nu een zestiendelige cijfercombinatie uit mijn hoofd kan. (hier was ik duidelijk al aan 't genezen!)

  - hoe kun je héél de dag slapen en toch nog steeds oververmoeid zijn.

  - godzijdank voor goede collega's die de boel perfect draaiende kunnen houden

  - waarom krijgt Jezus elektriek? (da's eentje voor mijn wederhelft, gewoon negeren)

  - hoeveel calorieën zitten er in een baxter?

  - wanneer mag ik naar huis?

   

  En toen mocht ik naar huis en kreeg ik nog eens twee weken verplichte rust voorgeschreven. Ik lachte er wat mee, maar ondertussen zit ik wel bijna al elke avond samen met mijn dochters onder de wol. Ik ben een mietje, nu is 't zeker.

 • Getest: Samsung Galaxy S4 Zoom (part 2)

  Na enkele weken intensief gebruiken, is het de hoogste tijd voor een uitgebreide (u weze gewaarschuwd!) review.

  Om het vergelijken voor mezelf wat makkelijker te maken, zal ik de Samsung Zoom telkens tegenover mijn eigen Iphone 4 plaatsen. Die gebruikte ik tot voor kort namelijk steeds zelf. Ik probeer deze vergelijking zo objectief mogelijk te houden, maar eerlijkheidshalve is het misschien niet slecht om te vermelden dat ik eigenlijk nogal een Apple maniak ben. Zo van “once you go Mac, you never go back” en “An apple a day, keeps the doctor away”.

  De IMac, IPad, IPod, IBook en IPhone zijn al geruime tijd mijn beste vriendjes. Mijn IPhone is (was?) zelfs mijn allerbeste maat en begrijpt vast niet waarom hij nu al een maand stof ligt te vergaren… Ik kan er nu eenmaal niet veel slechte dingen over vertellen.

  Maar dan toch als het dan écht moet: ik gebruik de camera van mijn IPhone erg vaak en vooral voor foto’s die zonder enige twijfel een plaatsje verdienen in de jaarlijkse foto-albums die ik van ons gezin maak. Helaas blijken die foto’s in de praktijk erg vaak niet kwalitatief genoeg om ook een mooi afgedrukt resultaat te bekomen. Uiteindelijk worden mijn fotootjes wel lustig gebruikt op Facebook, Twitter en Instagram, maar ze komen zelden of nooit in één van mijn fotoalbums terecht. Foto’s nemen in slechte of minder goede omstandigheden (bvb als het donker is), zijn vaak geen optie wegens te pover resultaat.

   

  Om de boel hier overzichtelijk te houden, splits ik deze review dan ook op in twee onderwerpen: de smartphone op zich én het compacte fototoestel. Off we go…

  Smartphone

  Als Apple gebruiker was de Android interface van de Samsung Zoom toch even wennen. Na enkele dagen intensief gebruiken en zoeken, kreeg ik het stilaan onder de knie.

  Ik vond het wel jammer dat er geen handleiding bij het toestel zat: dit had me ongetwijfeld héél wat proberen en sukkelen kunnen besparen. Maar, al doende leert men. Dat heb ik ook ondervonden.  Ik betrap me er zelfs op dat –als ik even de IPhone van mijn echtgenoot nuttig- ik knopjes zoek die er niet zitten… Je wordt het dus erg snel gewoon.

  Bellen, sms-en, mailen en internetten lukt minstens even vlot als met de IPhone 4. Bluetooth sluit vlot aan op de carkit en geluid- én beeldkwaliteit is prima. Het toestel is geen enkele keer “vastgelopen” en alle commando’s werden vlot opgevolgd zonder haperen. Ik heb trouwens ook de indruk dat de schermkwaliteit van de Samsung (intensiteit kleuren en scherpte) een stuk beter is dan bij de IPhone 4. 

  Alle gangbare apps heb ik vlot terug gevonden in de Google Play Store en ik heb geen enkel moment mijn favoriete apps moeten missen. 

  Mijn collega en ik hebben ons trouwens tijdens de lunchpauzes te pletter geamuseerd met de App ‘gesproken zoekopdrachten’. Een simpel woordje als “testen” werd plots “kasten” en “Samsung Zoom” werd “Zoen”, maar “the insiders” of “hottentottententoonstelling” werden vlotjes gevonden! 

   

  Opvallend: de batterij van mijn Samsung Zoom verbruikt behoorlijk wat. Na een dagje gemiddeld gebruik, moet ik hem ’s avonds toch zeker laten opladen, anders zit ik de volgende morgen gegarandeerd zonder telefoon. Met mijn Iphone 4 heb ik dat probleem niet. Die kan ik toch minstens 2 dagen gebruiken zonder opladen. (maar ik trek er dan ook niet zo vaak foto’s mee)

   

  Om even de technische kant op te gaan:

  IPhone 4

  Zoom

  Scherm: 3,5inch - 640 x 960 pixels

  4,3 inch - 540 x 960 pixels

  Fototoestel: 8 megapixel, flash

  16 megapixel, flash en 10 x optische zoom

  16 GB geheugen

  8 GB geheugen + micro sd (tot 64 GB)

  IOS - apple

  Android

  Processor 1 Ghz

  1,5 Ghz

  Afm. 11,5 x 5,8 x 0,9

  12,5 x 6,3 x 1,5

  Bluetooth, wifi, gps

  Bluetooth, wifi , gps, DLNA, NFC

  Videocamera + 2de camera

  Videocamera + 2de camera

   

  Compacte camera.

  Hier moet ik zelfs geen moeite doen om het camera-werk van mijn beide toestellen te vergelijken. De Samsung Zoom is immers een volwaardige compactcamera op zich. De 10x optische zoom is een gigantische plus. Deze camera trekt ongelofelijk scherpe foto’s, zelfs in slechte omstandigheden.

  Om even de vergelijking aan te gaan, hieronder een reeks fotootjes genomen met beide toestellen in verschillende situaties. Klik op de foto’s om ze in groot formaat te zien. De eerste werd telkens getrokken met de IPhone, de tweede met de Samsung Zoom.

  IMG_2878.JPG

  20131025_201736.jpg

   

  IMG_2879.JPG

  20131026_105926.jpg

   

  IMG_2880.JPG

  20131028_113930.jpg

   

  IMG_2883.JPG

  20131028_144239.jpg

   

  Wat mij betreft, steken de foto's van de Zoom er met kop en schouders boven uit!

  De Samsung Zoom is dus niet enkel een goed fototoestel, hij heeft zelfs enkele speciale kenmerken die erg handig kunnen zijn. Zo kun je gewoon op ‘automatische’ stand foto’s nemen en dat bepaalt de camera zelf de meest geschikte instellingen. Maar de camera heeft oo

  k een heleboel Smart functies. Met deze voorgeprogrammeerde instellingen kun je in héél specifieke situaties fantastische foto’s maken.

  Kinderfoto’s : vooraleer de foto wordt getrokken, speelt er een grappig geluidje af waardoor kinderen automatisch in de lens kijen. Bovendien worden er in één beweging meteen 5 foto’s genomen zodat je zelf de beste kunt selecteren. 

  the insiders,samsung galaxy s4 zoom,testen,fototoestel,iphone

   

   

   

   

   

  the insiders,samsung galaxy s4 zoom,testen,fototoestel,iphone


  the insiders,samsung galaxy s4 zoom,testen,fototoestel,iphone  Panoramafoto’s: ovezichtsfoto's trekken is geen probleem: klikken op de knop en je toestel wat naar links of rechts bewegen en het toestel neemt zelf de rest van de foto’s en plakt ze aan elkaar!

  the insiders,samsung galaxy s4 zoom,testen,fototoestel,iphone

  Macro: speciaal om voorwerpen van dichtbij te fotograferen.

  the insiders,samsung galaxy s4 zoom,testen,fototoestel,iphone

  Feest/binnen: ideaal voor een donkere omgeving en toch scherpe foto’s (kijk maar naar de foto hierboven van Stijn en de kindjes in de zetel!)

  Geanimeerde foto: een geanimeerde foto is een stilstaand beeld dat één of meerder bewegende voorwerpen bevat. Je kunt via de Zoom zelf bepalen welke voorwerpen moeten geanimeerd worden en welke bevroren moeten worden! (bestand te zwaar om op te laden op deze blog)

  Geluid en opname: een foto waar meteen ook wat achtergrondgeluiden bij werden opgenomen! Zo heb ik nu een foto van de meisjes in het zwembad mét zwembadgeluidjes :)

  Gezichtscorrectie: puistje? Met deze stand kun je dat makkelijk camoufleren… 

  Beste foto: er worden een reeks foto’s genomen en je kan zelf kiezen welke je wil opslaan.

  Continueopname: 4 foto’s per seconde!

  Gum: bewegende achtergrondvoorwerpen of personen kunnen verwijderd worden.

  En daarnaast zijn er nog héél wat andere standen, die ikzelf minder goed kon uittesten wegens ongeschikte situaties, maar die héél veelbelovend zijn: drama, waterval, rijke toon, actieopname, eten,  sneeuw, dageraad, landschap, lichtspoor, vuurwerk, nacht,…

  Het grote voordeel van de Samsung Zoom (nl. de fantastische camera) is jammer genoeg ook zijn nadeel: de lens maakt het toestel een pak zwaarder, dikker en onhandiger dan een doorsnee smartphone. Hij ligt niet steeds even makkelijk in de hand en je krijgt wel eens een vreemde blik toegeworpen als je aan 't bellen bent met je 'fototoestel' ;)

  Maar ook dit is iets waar je na enkele weken gebruik, je steeds minder aan gaat storen. De Zoom paste perfect in mijn handtas of jaszak. Je krijgt hem zelfs in je broekzak gepropt, maar dat oogt natuurlijk niet steeds even deftig …

  De gebruiker moet zelf bepalen waar zijn prioriteiten liggen: wil je én een smartphone én goede foto's en wil je hiervoor wat van je comfort opofferen? Dan is de Zoom ongetwijfeld een goede keuze !  

  Ikzelf ben héél erg een het twijfelen of ik hem zou houden.  Binnen enkele dagen moet ik de knoop doorhakken, maar eerst nog wat fotootjes nemen op het verjaardagsfeest van opa!

  Ook testen? Surf naar The Insiders !