MBA (Made by An)

 • Binnenhuisactiviteit!

  Vandaag was het cyclocross in Koksijde. Niet mijn ding en aangezien het bijna onmogelijk was om buiten te komen (volk, maar volk!), heb ik me nog eens achter de naaimachine gezet. 

  Ik had Basje en Fien al een tijdje geleden beloofd om een pennenzak te maken en belofte maakt schuld. Ik heb ferm gezweet, want naaien zit me écht niet in het bloed. (ik zou het wel willen, maar de aanleg ontbreekt nu eenmaal -  dank moeder voor die "goeie" genen)

  Dankzij de gedetailleerde handleiding van Oontje ben ik er toch in geslaagd om een look-a-like van de pennenzak te maken. Enigszins krommer en ik heb er wellicht 10 keer zo lang over gedaan als bedoeld was, maar de meisjes zijn content. Wat een geluk dat ze zich niet storen aan een scheve naad of kromme stikking... Ze zijn gewoon gelukkig dat ze hun spulletjes erin kwijt kunnen.

   

  2014-11-22 18.46.35.jpg

  2014-11-22 18.47.06.jpg

  Ik heb wel nog maar één exemplaar, dus ik zal ook dringend werk moeten maken van een opvolger. Kwestie dat de meiden elkaar niet teveel in de haren vliegen. En ik stel het best ook niet te lang uit want anders zouden ze er wel eens enkele maanden op kunnen wachten. Kortom: ik weet morgen ook weer wat gedaan ;)

   

 • Blub zei de vis!

  Eergisteren kwam ik in mijn zoektocht naar leuke naaiprojecten een wel erg leuk rugzakje tegen in de vorm van een vis. Ideaal voor een zwemtasje! Ik smeet het op mijn Pinterest en dacht er (even) niet meer aan. Tot ik 's nachts begon te dromen van vissenrugzakjes... (?)

  Ik zal het maar op de hormonen steken, maar ik kreeg het niet meer uit mijn hoofd en gisteren besloot ik dan ook om een poging te wagen. De schrik zat er wel in, want het leek me toch wel een pak moeilijker dan alles wat ik tot nu toe had uitgeprobeerd.

  Dankzij de goede handleiding van Mamarina schoot ik aardig op. Ik besloot de afmetingen wat te vergroten zodat er zeker een badpak en handdoek in zouden passen en in plaats van met vilt te werken, deed ik alles in stof. Leverde me aardig extra werk op, maar uiteindelijk zeer tevreden van het resultaat!

  Zo zag het zakje uit de tutorial eruit :

  IMG_9624.JPG

  En dit is die van mij geworden. Een stuk minder perfect, maar ik ga ervan uit dat niet alle vissen persé dezelfde schubben hebben ;)

  vissenrugzak,trekzak,vis,schubben,naaien,mba,tutorial

  En wat peinzen jullie? Boek ik vooruitgang? Fien denkt alvast van wel!

  vissenrugzak,trekzak,vis,schubben,naaien,mba,tutorial  vissenrugzak,trekzak,vis,schubben,naaien,mba,tutorial

   

 • Frutselen.

  Het was al een eeuwigheid geleden, maar dit weekend haalde ik nog eens mijn naaimachine van onder het stof. Uit mijn vorige probeersels is reeds gebleken dat ik geen naaiwonder ben en aangezien het alweer zo lang geleden was, leek het wel alsof ik weer van 0 moest beginnen. Ik heb gevloekt en gesakkerd, maar uiteindelijk toch wel fier op het eindresultaat, hoe eenvoudig mijn projectjes deze keer ook waren.

  Ik startte met een hoesje voor een kleenex-doosje. Ik vond de tutorial op deze pagina van Leven met Liv. Het was de bedoeling dat het eindresultaat een omkeerbaar hoesje zou worden, maar aangezien ik een beetje geklungeld heb in één van de laatste stappen en ergens enkele hoekjes in de verkeerde richting plooide, werd het een niet-omkeerbaar hoesje... Maar wat niet weet, niet deert. (dus schrap deze laatste passage gewoon uit uw gedachten)

  Ik ben er zelfs in geslaagd om een paar kopspelden tussen de twee stoffen in te naaien, maar who cares. Dat maakt het weer eens extra speciaal ;)

  Het hoesje valt bovendien ook ietsjes te groot uit, maar hiervoor kan ik de schuld perfect op mijn wederhelft steken, die de opdracht had om het patroontje uit te printen. Hij heeft zitten prutsen aan de printerinstellingen en het ding net enkele cm's te groot afgedrukt.

  Dus als ik het eigenlijk allemaal bij elkaar neem, is het ding behoorlijk mislukt. Maar toch ben ik er trots op, net omdat ik zo'n newbie ben. Neh.

  2014-08-03 19.31.23.jpg

   

  En omdat ik dan de smaak eindelijk weer wat te pakken kreeg, heb ik er vandaag meteen een zogenaamde tote bag bijgemaakt. Een simpele boodschappentas/draagtas eigenlijk. Komt ongetwijfeld nog wel eens van pas.

  Heb al véél minder gevloekt en er ook een pak minder lang over gedaan, maar het was dan ook  al bij al poepsimpel eigenlijk.

  Ik vond de erg duidelijk uitleg op de website van By MiekK. Echt superduidelijk met véél foto's. Ideaal voor een beginner als mezelf.

  Dit kwam eruit voort.

  2014-08-03 19.30.39.jpg

  Manlief zei waaw (waardoor ik meteen ging glunderen), maar voegde er meteen aan toe dat mijn stiksels niet altijd even recht waren (en ffft, daar ging de trotse houding). De meisjes hebben de zak al ingepalmd om winkeltje mee te spelen en claimden het ding ook al als zwemtas. (hoewel ik hier nog een andere tutorial voor in gedachten heb) Dus het ding heeft toch al een bestemming gekregen. Mijn gezwoeg is dan toch niet nutteloos gebleken :)

 • Naai-s.

  Nu mijn teerbeminde zijn eigen kantoorruimte heeft en ik bijgevolg de bureauruimte in onze living heb ingepalmd, kan ik weer eens een poging doen tot creatief zijn. 

  Pogen hé, mensen, want ik heb behoorlijk last van twee linkerhanden en zo. Maar ik ben wel gemotiveerd, als dat het een beetje goed maakt.

  Nu ik twee weekjes verlof voor de boeg heb, werd mijn naaimachine van onder het stof gehaald en kreeg die een ereplaatsje op mijn bureau. 

  Eventjes enkele héél simpele en duidelijke tutorials opgezocht (ja, als er geen foto's bijstaan, ben ik op voorhand al verloren) en deze middag iets in elkaar geflansd:

  Een simpel en klein zakje, handig voor in de handtas, om pleistertjes, zakdoekjes of maandverbanden in weg te moffelen.

  In de tutorial staat dat het 8 minuutjes in beslag neemt. Dat was misschien iets te optimistisch voor mij. Reken daarbij nog maar een kwartier om de garen in mijn machine te steken en 10 minuten om de stof in 't juiste formaat te knippen.   Al bij al ben ik er toch drie kwartier mee zoet geweest. Maar dat ligt louter en alleen aan die twee linkerhanden en mijn echtgenoot die me om de tien minuten kwam storen (en uitlachen) om mijn gesukkel te aanschouwen.

  Maar zie hier: het resultaat. En ik ben er even trots op gelijk ne kleine die net zijn nieuwjaarsbrief zonder haperen heeft voorgelezen! Nah.

  2013-12-23 16.59.44.jpg

 • Iedereen naait!

  Haken werd een flop. De scheve misbaksels die ik een tijdje geleden met jullie deelde, zijn er écht niet beter op geworden.Ze bleven scheef, wat ik ook probeerde. De sjaal waar ik met goede moed aan begon, is geëindigd als gedegradeerde pannelap voor mijn schoonmoeder (!)

  Compleet gefrustreerd vlogen de haaknaalden in een duister hoekje en heb ik zitten mokken. Tot... ik het reclamegazetje van de Lidl in mijn handen kreeg. Met zowaar een supersonische naaimachine in.

  , dacht ik, als ‘t geautomatiseerd is, kan het toch zo moeilijk niet zijn?

  Bon, ik dus richting winkel en in een vlaag van hernieuwde hoop werd meteen een hele voorraad aangelegd: niet enkel de naaimachine, maar ook garen, elastieken, stofjes, kortom: de hele santeboetiek.

  Wegens een ambetante bacterie die de voorbije dagen besloot om mijn darmen te teisteren, heb ik het échte werk nog even moeten uitstellen. Maar gisterenavond kon ik me niet meer bedwingen en ging ik verwoed op zoek naar patroontjes voor wat mijn eerste (mis?)maaksel zou worden. Patronen vinden bleek trouwens geen enkel probleem. Het hele WWW staat er tsjokvol van. Eentje selecteren bleek echter een stuk moeilijker. Alles wat aan één van volgende criteria bleek te voldoen, werd vakkundig aan de kant gezwierd:

  • gewoonweg véél te moeilijk waardoor mijn hersenpan begon te oververhitten
  • oubollig: als ik dan iets maak, wil ik het ook wel kunnen gebruiken!
  • onduidelijk: geen stap voor stap beschrijving? Aan de kant ermee! Ik ben een beginner hé!
  • de benodigde materialen niet in huis (‘t is niet te geloven maar blijkbaar ontbreekt er nog heel wat in mijn collectie zoals: biaise, vliesline, tailleband,...)
  • Engelse maten: geen zin om alles te gaan omrekenen...

  Tot ik een dame om raad vroeg die kan naaien met haar ogen dicht. (sorry Liesje voor die kinky ondertoon...) Ik kreeg meteen twee handige tips: ik werd richting boekenwinkel gestuurd om Mme Zsazsa’s ‘Allemaal Rokjes’ en doorverwezen naar de site van danamadeit.com. Het werd dus dit laatste aangezien ik 's avonds om 20u00 geen boekenwinkel meer kon overvallen...

  Man, man! Revelatie! Binnen de 10 minuten had ik iets gevonden dat me écht haalbaar leek en waarvoor ik bovendien ook alle spullen in huis had.

  Na zowat een half uur worstelen met de machine om de garen erop te krijgen (godgeprezen is mijn inhouse ingenieur, die veel handiger blijkt met dat ding als ikzelf), kon ik eindelijk aan de slag.

  Twee uur later (en dat voor een rokje dat een ervaren naaister op 20 minuutjes af heeft...) had ik iets in mijn handen dat zowaar op een rokje geleek. De naden, zigzagsteken en afwerking zijn verre van professioneel, maar ‘t idee dat ik dat ZELF gemaakt heb zonder ooit eerder aan een naaimachine te hebben gezeten, vond ik eigenlijk wel fijn.

  Deze middag meteen ook begonnen aan exemplaar nummer 2 want 2 dochters vragen 2 rokjes. En 't feit dat er eentje een uur (jawel, ik heb mijn tijd meteen gehalveerd!) moest wachten op haar exemplaar doet vermoeden dat zij hun rokjes best ok vinden. Oef. Was anders wel een probleem geweest als mijn doelgroep de MBA's (made by An 's) niet wou dragen ;)

  En omdat ik jullie uiteraard mijn eerste proefseltjes niet wens te onthouden: hierbij mijn rokskes. Mijn model moet ik nog trainen. Ze wou niet met haar hoofd noch haar voeten op de foto. (maar ze heeft de rok toch lekker de ganse dag aangehouden!)

  foto.JPG

  foto2.JPG

  foto3.JPG