school

 • Na regen komt zonneschijn! (en veel nog ook!)

  Ik bevind me opnieuw in aftelmodus! Nog welgeteld 21 dagen en dan zoek ik - samen met Bontje en Fien -  warmere oorden op. (In Egypte is het vandaag 29 graden, dus toch een pak aangenamer dan die vieze regen en snijdende wind hier.)

  Jaja, je leest het goed. Papa blijft thuis, alsook Basje. Wat, Basje? Ja, Basje: dat schoolgaande kind dat nu volop leert lezen en schrijven en echt niet gebaat is bij onwettige afwezigheden.

  De verwijtende en afkeurende blikken van de naaste omgeving zijn me niet ontgaan. Ik hoor het de meesten al denken: "Voortrekker. Welke moeder laat één kind nu thuis en neemt het andere mee op reis?"  Hej, sommigen hebben het me zelfs rechtuit gezegd.

  Ben ik nu een slechte moeder? Bwah, ik denk écht van niet.

  't Is met de beste bedoelingen en zelfs een beetje vanuit het principe "eerlijk is eerlijk".
  Want toen Fien als peuter thuisbleef, terwijl Basje vrolijk meereisde naar de zon, hoorde ik geen mens klagen.

  Bovendien werd het mij met de paplepel ingegeven dat kinderen niet onwettig afwezig mogen zijn. Vader in 't onderwijs enzo.

  O ja, en ook: ik heb écht dringend zon van doen. Wil ik dit jaar goed doorkomen, dan moet ik dringend vitamientjes opdoen. Mijn kinderen zullen alleen maar baat hebben bij zo'n relaxte moeder.

  Of ik Fien dan ook niet gewoon kon thuislaten? Ewel ja, alles kan. Maar dan zat ik met het probleem van een overbelaste echtgenoot (één exemplaar thuis ziet ie nog zitten, maar twee? No way!) En bovendien reist ze volledig gratis met ons mee. Zou toch al te zotjes zijn om haar dan thuis te laten?

  Ik ben er trouwens ook van overtuigd dat mijn oudste spruit er geen complexen aan zal overhouden. Vanzeneigens zullen we elkaar missen, maar aan de andere kant heeft madam nu ook al héél leuke vooruitzichten: uitjes op restaurant, naar de cinema, bij papa slapen, alle aandacht opeisen én krijgen,...  Pure verwennerij in 't verschiet.

  Dus: zon, here I come. 'k Zal er op 't einde een beetje in de koffer steken voor jullie. Goed?

 • Indrukken van een eerste schooldag.

  1 september is altijd spannend. Of je nu naar de derde kleuterklas mag (Fien), of het eerste leerjaar (Basje). 

  Wij maakten het vandaag extra spannend door de meisjes naar een nieuwe school te sturen. Zo zonder vriendjes een nieuwe, grote speelplaats opstappen, het is toch wat.

  Ik had op zeker gespeeld en zorgde ervoor dat de kids net voor de schoolbel aanwezig waren. Zo hoefden ze niet alleen rond te dwalen tussen al die vreemde kindjes.

  Basje zag haar juf en schoot er als een pijl vandoor. Ze ging meteen in de rij staan. Zonder zoen en zonder omkijken. Weg was ze. Slik.

  Nog een geluk dat mijn andere kleine pruts mama's hand niet meteen wou loslaten. Fien had het wat lastiger. Beschaamd probeerde ze achter mijn benen weg te kruipen. Gelukkig kwam juf haar meteen op haar gemak stellen en nam ze Fien onder haar hoede. Enkele traantjes biggelden over haar wang en mijn hart brak. Maar tegen dat het welkomswoordje van de directeur gezegd was, waren de tranen verdwenen. Oef.

  't Moet gezegd. Ik heb de hele dag met een vervelend gevoel rondgelopen. "Zouden ze al vriendjes hebben gemaakt?", "Ze zullen het toilet toch wel vinden, zeker?", "Zullen ze goed eten deze middag?", "Hebben ze plezier?",...

  Iets voor 16u00 stond ik dan ook al aan de schoolpoort te wachten. En wat zag ik? Mijn madammen stonden gezellig met hun klasgenootjes te keuvelen en te spelen alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Hun stralende glimlach toen ze mij in het oog kregen vertelde me genoeg. Ik heb me zorgen gemaakt om niets. Weer een mijlpaal bereikt.

   

 • Een schooljaar in foto's!

  We zullen het Oosthoekschooltje missen...

  SEPTEMBER

  september.jpg

  OKTOBER

  oktober.jpg

  NOVEMBER

  november.jpg

  DECEMBER 

  december.jpg

  JANUARI

  januari.jpg

  FEBRUARI 

  februari.jpg

  MAART 

  maart.jpg

  APRIL 

  april.jpg

  MEI 

  mei.jpg

  JUNI

  juni.jpg

   

  Dank je wel Juf voor al de prachtige momenten!

   

 • Vanzeneigens! / Hieperdepiep!

  Wat had ik ook alweer gezegd over Fien en ziek zijn op feestelijke dagen?

  Juist ja. 't Is weer van dat. Terwijl onze (potverdju nu al wel heel erg) grote meid Basje 6 jaar wordt, is de jongste kapoen weer gesneuveld. Het ongetwijfeld erg gezellige feestje op school zal ze alweer maar eens moeten missen. Ze zal wellicht niet de enige zijn want ik hoorde van de juf dat er nog (4!) andere kindjes in de klas het ook vlaggen hadden. Bah bah bah. Geen beetje weerstand heeft ze nog en dat hebben die akelige virusjes wel in het snotje. Weet iemand toevallig of je dat kant en klaar in een potje kunt kopen? Of vind het even uit voor me. Ik word uw beste klant.

  *mijmer*

  6 jaar geleden om 18u36 werd onze Bassie Plassie voor het eerst in mijn armen gelegd. Zo nu en dan (lees: dagelijks) leg ik er haar nog eens in. 't Past alleen niet meer zo goed ;) Maar 't voelt nog steeds zoooo perfect.

  Zondagmiddag hielden we al een eerste feestje samen met de grootjes. En volgende week woensdag volgt er nog eentje met enkele klasgenootjes. Duimen dat Fien tegen dan weer hersteld is en kan meegenieten van het feestgedruis!

  IMG_1260.JPG

 • 4? Dat moet je 4en!

  Afgelopen weekend mocht onze Fien Pralien haar 4de verjaardag vieren. Voor de gelegenheid deden we dat eens niet thuis (en ook eens niet in het ziekenhuis zoals vorig jaar) maar in Dardennen. In Durbuy meer bepaald en bovendien in uitstekend gezelschap van YSL (ja echt van Y, van S en van L: komt dat tegen!)

  't Weer zat een beetje tegen, maar op zondag 7 oktober ging het zonnetje schijnen. Zowel binnen als buiten, want ons madam liep de hele dag trots te blinken omdat ze 4 jaar was geworden. Moet kunnen :)

  Bovendien had ze zo ook een excuus om alles te doen wat eigenlijk niet mag "ha ja, want ik ben vandaag 4 jaar!"

  Een uitgebreider feestje met oma's en opa's (die willen vanzeneigens ook meefeesten en zo ben je nog een dagje langer jarig) komt er volgend weekend aan. En vorige maandag werd ze op school gevierd (foto's hiervan vind je binnenkort wellicht hier: Oosthoekschooltje ) En dan voorziet mama nog een kleine party voor de klasgenootjes tijdens de herfstvakantie. Overdaad schaadt? Bèh nè (de nieuwste van Fien en Basje)

   

  IMG_1146.JPG

 • Het groot toilet

  Deze morgen weer ferm gelachen met één van Basjes uitspraken.

  Ze zat -naar dagelijkse gewoonte- weer eens op de toiletpot om de wc eend te voeren.

  B: “mama, K. (een vriendinnetje op school) zegt op school in plaats van ik moet kaka doen altijd ik moet kakken.”

  IK: " ’t ja, Basje, dat is niet zo beleefd hé, je zegt beter dat je kaka moet doen of... dat je naar het groot toilet moet”

  B “Neenee, mama, ik doe altijd kaka op het klein toiletje hoor. Dat gaat ook.”

  Ik hou het dus op kaka doen. Groot toilet (en wellicht ook the number one of the number two) wordt blijkbaar toch maar verkeerd geïnterpreteerd. Allemaal de schuld van die kleine toiletpotten op school. En Basjes logica.

   

 • Back to school!

  “Yes yes yes!” Die kreet ontsnapte meermaals uit Fiens mond toen we er haar dit weekend op wezen dat ze terug naar school mocht.

  ’t Ja, Fiens talenkennis is er met rasse schreden op vooruit gegaan na drie weken overdaad aan Dora the Explorer en Go Diego Go!
  De Yes’, No’s en thank you’s komen er vlotjes uit. En ‘tisbijkansniettegeloven maar dankzij Ni Hao Kai-Lan kan ze binnenkort wellicht ook Chinees… Voor ik het goed en wel besef zullen mijn dochters achter mijn rug om Chinees spreken en mij buiten spel zetten. ‘k Zou misschien ook best mijn zondagmorgens beginnen reserveren voor de wekelijkse taallessen…

   

  Na zo’n 3 weken afwezigheid werd het dus wel eens tijd dat ze terug naar school mocht. We hopen meteen dat onze beide dames gezond de herfstvakantie halen! Wij hebben onze portie longontstekingen, luchtweginfecties en vieze beestjes al gehad, dank u wel.

  En Fien vliegt er meteen goed in vandaag: haar uitgesteld verjaardagfeestje wordt vandaag gevierd op school dus ze zal kunnen rekenen op een dagje extra in de kijker staan. En haar kennende zal ze het met veel plezier over zich laten komen… Yes!